Found

The document has moved here.


În perioada 10-12 octombrie 2013, Institutul de Zoologie al AŞM în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au organizat Conferinţa a VIII-a Internaţională a Zoologilor cu genericul „Probleme actuale ale protecţiei şi valorificării durabile a diversităţii lumii animale”.

Conform programului, evenimentul a fost deschis şi prezidat de acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM. Proaspătul Laureat al Premiului Naţional 2013 le-a dorit bun venit oaspeţilor de peste hotare la prestigioasa întrunire a zoologilor, savanţi, specialişti care sunt preocupaţi de problema biodiversităţii, dezvoltării durabile a societăţii. În contextul integrării ţării noastre în comunitatea europeană, directorul institutului a remarcat importanţa şi semnificaţia reuniunii, care oferă o serie de oportunităţi nu doar pentru cercetătorii din Republica Moldova, dar şi celor din comunitatea europeană. Academicianul a exprimat speranţa că pe parcursul celor două zile de lucru vor fi identificate problemele şi priorităţile domeniului care i-a reunit şi care deschid noi frontiere în studiul diversităţii. Totodată, directorul institutului a menţionat câteva nume de marcă din domeniul de cercetare, cu care Institutul de Zoologie al AŞM a avut o colaborarea frumoasă pe parcursul mai multor ani şi care au fost alături de cercetătorii de la instituţia academică, îndemnându-i să fie şi în continuare mesagerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei pe arena internaţională.

La deschiderea şedinţei plenare a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a salutat participanţii la For, oaspeţii de peste hotare şi a dorit succese lucrărilor conferinţei. Printr-o hotărâre a CSSDT al AŞM, preşedintele AŞM a conferit câteva distincţii unor personalităţi, specialişti în domeniu din ţară şi de peste hotare pentru contribuţie în dezvoltarea ştiinţei zoologice. Astfel, Diploma „Meritul Academic” a fost conferită membrului corespondent al Academiei Române Dumitru Murariu, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală, membrului corespondent al Academiei Române Marian Traian Goimoiu, Universitatea „Ovidius”, Constanţa, dr., prof, Gheorghe Brezeanu, Institutul de Biologie al Academiei Române. „Diploma de Onoare” a fost conferită prof. univ. Ionel Miron, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi profesorului universitar Liviu Miron, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Iaşi, Universitate ce a dat naştere şi Universităţii Agricole din Republica Moldova care tocmai a marcat 80 de ani de la înfiinţare.

Profesorul Mircea Nicoară de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a reiterat în luarea sa de cuvânt experienţa colaborării cu colectivul Institutului de Zoologie al AŞM, invocând o perioadă foarte bogată în realizări ştiinţifice, mai ales din partea echipei conduse de acad. Ion Toderaş, inclusiv, dr.hab., prof. Elena Zubcov. „Sunt convins că sunteţi personalităţi ştiinţifice deosebite, unele afirmate, altele în curs de formare şi din republică şi din ţările învecinate, cum ar fi România, Ucraina, Belarus, dar şi din Ungaria, Italia, alte ţări.

Prof. Gheorghe Brezeanu, de la Institutul de Biologie al Academiei Române, a subliniat modalitatea inedită de a se mobiliza într-o continuă colaborare ştiinţifică cu Institutul de Zoologie al AŞM. „Sunt atâtea motive de a ne mândri de o colaborare extraordinar de fructuoasă în ceea ce priveşte dezvoltarea unor proiecte comune”, a remarcat savantul român, chiar dacă Institutul de Biologie al Academiei Române este o instituţie cu un număr mult mai mare de cercetători care dezvoltă cercetări în foarte multe domenii, institutul având o structură complexă cu foarte multe secţii – biologie moleculară, celulară, ecologia, sistematica animală vegetală. În mod cert, Domnia Sa a menţionat că un merit deosebit al dezvoltării cercetării şi colaborării între instituţiile academice îi revine acad. Ion Toderaş. Subliniind importanţa Conferinţei, profesorul a apreciat că aceasta constituie încă un moment de analiza globală a cercetării în domeniul zoologiei şi permite savanţilor să abordeze şi să gândească în perspectivă noi domenii ale cercetării.

Din partea preşedintelui Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, un mesaj cald cu aprecieri deosebite pentru rezultatele neobişnuit de bogate a exprimat Dumitru Murariu, director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală. Domnia Sa a transmis urări sincere de continuare a colaborării şi obţinerea de rezultate pe potriva eforturilor depuse, pentru că prin eforturile savanţilor din laboratoare şi găsirea de soluţii, sigur nu peste zi, nu peste noapte, dar în timp, există neapărat o restituire a investiţiilor pentru cercetarea ştiinţifică sub aspectul soluţiilor practice pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă omenirea.

După sesiunea în plen, Conferinţa şi-a desfăşurat lucrările în cadrul a patru secţii: Vertebrate Terestre; Nevertebrate; Paleozoologie; Ecologie acvatică. În holul Institutului de Zoologie a fost organizată o sesiune impresionantă de postere.

În Rezoluţia adoptată la finalul lucrărilor Conferinţei, participanţii au menţionat nivelul înalt de organizare a Forului şi participarea masivă a savanţilor de peste hotare. De asemenea, au fost menţionate succesele pe care le-a obţinut Academia de Ştiinţe a Moldovei, implicit Institutul de Zoologie în domeniul protecţiei şi conservării biologice. Totodată, s-a decis ca unele rapoarte prezentate în cadrul şedinţei în plen, dar şi în secţiuni, să fie ajustate şi publicate în Revista „Ştiinţele Vieţii”.

La eveniment au participat dr. Arcadie Capcelea de la Banca Mondială, reprezentanţi ai Ministerului Mediului.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului transfrontalier „Centru-pilot de resurse pentru acţiunea transfrontalieră de conservare a biodiversităţii acvatice a râului Prut”, finanţat de Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Materialele conferinţei pot fi descărcate de aici.

Photo Gallery

Source: Eugenia Tofan, Centrul Media al AŞM, http://asm.md